sambal goreng kentang kering cepat – snelle, Indische frietsticks

Kleverige frietsticks (of superfrites, zoals Croky ze noemt), gekruid, zoet en een klein beetje pedis: ik heb het over sambal goreng kentang kering. Nou heb ik daar lang geleden al een recept voor geschreven, maar die is niet te vergelijken met deze cepat versie. Niet alleen supersnel (wel 100 miljoen keer sneller!) maar ook nog eens hartstikke lekker. En erg makkelijk te maken.

Als basis voor dit recept gebruik ik de paprika-uitvoering van minifrites, naturel heb ik al gebruikt bij het andere recept. Overigens heeft de paprika variant mijn voorkeur omdat ik die op dit moment lekkerder vind. Daarbij komt nog dat ze een mooi kleurtje hebben op zowel foto’s als in het echt, visueel een aanwinst dus.

Tot slot nog even dit: het is natuurlijk niet verplicht om fritesticks (minifrites, superfrites, whatever) van Croky te gebruiken. Ik weet alleen niet hoe ze smaken van andere merken omdat ik die nooit koop/gebruik. Dus, een ander merk kan gerust, maar dan krijgen wij niet per se dezelfde smaak.


Paprika, erg lekker als basis en ook nog fotogeniek.

Goed, lang genoeg alweer, die intro. Boodschappenlijstje nu:

Ingrediënten
150 gram frietsticks paprika
100 gram kokend water
20 gram laos in plakjes

Boemboe
4 theelepels kristalsuiker
3 theelepels laos-water
2 theelepels ketjap manis
anderhalve theelepel sambal trassi

Stap 1
Gooi de frietsticks in een grote mengkom of beslagkom, haal alle lelijkerds eruit en zet de kom even weg, straks mee verder.


Grote bak zodat je lekker kan husselen straks.

Stap 2, laos-water maken
Snij een stuk laos van 20 gram in plakjes (ongeveer 3 mm dik), gooi ze in een kopje en schenk er 100 gram kokend water bij. Even roeren, kopje afdekken en een poosje laten staan – het moet afkoelen tot koud.


Laoswater helemaal afgekoeld.

Stap 3 – met deze stap beginnen wanneer het laos-water is afgekoeld
Neem een kommetje geschikt voor de magnetron en schep er 4 theelepels kristalsuiker in. Schep er vervolgens bij:

3 theelepels koud laos-water
2 theelepels ketjap manis
anderhalve theelepel sambal trassi

goed roeren en dan anderhalve minuut in de magnetron.


Anderhalve minuut in de magnetron.

Stap 4
Kommetje uit de magnetron halen (voorzichtig, dit spul wil je niet op je vingers!), even roeren die bende en vervolgens over de frietsticks schenken. Goed omscheppen (minstens anderhalve minuut) en daarna mik je de minifrites in een bakje. Te gebruiken als snoepsnack en bijgerecht.


Goed husselen maar niks breken!

Bakje geserveerd als bijgerecht.


Sambal goreng kentang kering cepat (of kortweg: snelle Indische frietsticks).

Bewaar het in een plastic zak of in een bakje dat goed afgesloten kan worden.

Plakvingers iemand?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 reacties

 1. We noemen het kripiek
  Suiker verwarmen in een pannetje
  Sambal er bij
  Een beetje oestersaus
  Dit over de frietjes goed husselen klaar voor gebruik zeer lekker bij de reist tafel

 2. Hoi Sjoerd, bedankt voor alle lekkere recepten! Dit recept toegepast op emping en wat denk je? Ook super lekker 🙂

 3. Doe je er voor het zuurtje niet een beetje asemwater of een paar druppels azijn bij? Ik rasp de laos zo fijn dat je de laos plakjes er later niet uit hoeft te zeven. Is net zo snel en de smaak is wat intenser vind ik.

 4. Hou kokkie,

  Inderdaad plakvingers!
  Nu moet ik zoals mijn oma vroeger altijd zei: Eh! Handen lappen!

  Zo heerlijk dit!

 5. oeioeioeioei en ik mag al ong. 140 kilo krijgen te wegen…

  Iemand (Sjoerd?) misschien een internet shop adresje gekregen om djahe, kentjoer, gula djawa etc liefst online te bestellen? En ja, ik mag al meer krijgen te bewegen om een wat gezonder gewicht te krijgen, overigens mag ik ook wel dikke botten gekregen hebben en spieren en die wegen ook veel.

 6. Dank je wel voor de supersnelle versie! De andere was superlekker en deze ga ik zeker proberen. Alleen even een vraagje:
  Ik weet dat je overal goed over nadenkt en toch heb ik een vraagje:
  Kan ik ipv 20 gram laos en 100 g water ook 10 g laos en 50 g water of zelfs 5 g laos en 25g water nemen omdat je alleen 2 tl nodig hebt?
  Gewoon ff vraagje hoor, ik heb een klein stukje laos over van een ander recept vandaar de vraag.
  Ik ben blij dat je weer gerechten op de site zet 🙂

  • Zoals je al schrijft, denk ik overal over na (en probeer het vervolgens uit) en ik vindt de combi van 20 gram laos en 100 gram water het beste werkt (ik kan er 3 porties mee maken). Maar experimenteer gerust met andere verhoudingen, hou er dan wel rekening mee dat de magnetron-kooktijd eveneens aangepast moet worden.

   Grrrroet van Sjoerd

 7. Mmmmm lekker plakvingers!

 8. Zo lekker, nooit meer normale frietsticks!