Indische cake van Dr Slomo

Indische cake van Slomo. Deze moet je niet verwarren met een cake die in de supermarkt te koop is en op de verpakking ‘Indische cake’ heeft staan, die cake is namelijk helemaal niet Indisch – ‘Indische fake‘ zou die moeten heten. De cake van Slomo is in ieder geval wél Indisch en dat ruik je al vóórdat ‘ie uit de oven kan worden gehaald. You’ll see.

Indische fake
Nep! Bedrog! Indisch my ass!

Af en toe bedenk en maak ik een gerecht waarmee ik niet echt ontevreden ben maar waarvan ik wel vind dat ’t beter kan. Maar soms ben ik gewoon een beetje moe van een recept, dan denk ik ‘Ja, ’t is goed hoor, ik heb voorlopig effe geen zin om nog méér varianten te maken. Doei.’

De Indische cake waarvan ik het recept een jaar of twee geleden bedacht heb, is een goed voorbeeld van zo’n dat-moet-misschien-wel-beter recept. In zo’n geval roep ik dan de hulp in van vrienden die dan moeten komen proeven en oordelen. Maar in het geval van mijn eerste versie Indische cake deed ik een beroep op familie. En boy, dát was me toch een goed plan. Ik ging naar een verjaardag van een tante en nam een deftig ingepakte proefcake mee…

“Kijk, ik heb een kadootje voor je.”
“Wat? Is het niet wat vroeg voor een Kerstkado? Het weegt zwaar zeg.”
“Nee het is geen Kerstkado,” zeg ik, “maar ik had geen ander papier.”
Ik pak het kado weer terug en leg het op tafel: “Hierzo,” zeg ik, “beter op tafel uitpakken, anders breekt het misschien.”
Mijn tante kijkt even verschrikt op: “Nee zeg, moet niet breken.”
En heeeel voorzichtig werd er uitgepakt, zoals altijd bij mensen die denken dat ze af zijn als het kadopapier scheurt. Stukjes Scotch magic tape werden er zorgvuldig afgepeuterd en naast elkaar aan de tafelrand geplakt. Kan best nog een keertje gebruikt, bij een andere gelegenheid.

Na eindeloze minuten van peuteren is het kado gestript van het groene glanspapier met kerstbalprint. Nu de laag zilverpapier.
“Wel bewaren he, dat zilverpapier, moet later naar Biafra, dat weet iedereen.”
“Jaja.”
En dan wordt het kado zichtbaar: Een Cake! Niet zomaar eentje, niks daarvan, eentje die vreselijk lekker ruikt. Zalig. Weer eens wat anders dan de dodelijk saaie uitvaartcake.
“Oe,” zegt mijn tante, “ruikt lekker zeg. Heb jij die gemaakt?”
“Ja, gisteren, speciaal voor u.”
“Ooooh, ik ben vereerd.”
“Wacht maar met vereerd zijn,” waarschuw ik, “proef eerst maar.”

Er werd niet onmiddellijk geproefd van de cake want al snel kwam er ander eten op tafel.
“Later ja, die cake,” stelt tante voor.
Ik ben het ermee eens want ik ruik nu ook dingen uit de frituur, daar heb ik meer zin in want beetje honger.

Ik ben nooit aan het proeven toegekomen want ik moest weer vroeg naar huis omdat mijn zus een kleinkind moest ophalen. Bij voorkeur heb ik liever niets met kleine kinderen te maken, maar zus was niet met eigen vervoer en moest dus met Slomo mee in de Bolbo. Gelukkig was het weer hardstikke gezellig in de auto, zeker ook omdat ze mijn TomTom is – Utrecht-Rotterdam via Scheveningen is voor haar de gewoonste zaak van de wereld. Ik vind het om.

Weken later kreeg ik van een nicht een foto opgestuurd. ’s Avonds laat, het grote gezelschap was vertrokken, hadden ze eindelijk tijd en puf om een beetje cake te proeven. Ik had bij het weggaan gevraagd of ze mij wilde laten weten wat ze ervan vonden. Kijkend naar de foto heb ik het gevoel dat ik en mijn cake werden uitgelachen…

cake was lekker zeker?
“Of die cake okee was? Nou, Sjoerd, laten we het zo zeggen, maak je nog een andere versie?”
(nichtje rechts zich probeert goed te houden, uit beleefdheid natuurlijk, maar je kunt zien dat het haar moeite kost…)

Werk aan de winkel dus, voor Slomo. En na heel veel aanpassen en uitproberen heb ik dan nu (eindelijk) een cake die perfect helemaal naar mijn zin is: beetje klef, erg smaakvol en zalig ruikend.
(Wat vraag je? Of de olijke tantes ‘m al geproefd hebben? Wat denk je zelf.)

Goed, Indische cake dus. 2.0. Wat heb je nodig:
Sowieso een mixer, tjobek met oelekan (cobek/ulekan), maatlepeltjes, mengkommen, cakeblik en keukenkwastje. En ja, ook een oven. En geduld. En een goed humeur, want chagrijnige mensen kunnen niet koken.

Note: dit recept is een verbeterde versie van het oorspronkelijke recept van december 2019 – dat recept heb ik verwijderd.

Ingrediënten
120 gram ongezouten roomboter
20 gram kokosolie
60 gram margarine
200 gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker (suiker met vanillesmaak, whatever)
5 eieren formaat M
40 gram romige kokosmelk
120 gram zelfrijzend bakmeel
58 gram rijstmeel
zout: ietsje minder dan de helft van een kwart theelepel
specerijen, zie hieronder

specerijen

Specerijen (in poedervorm)
3 theelepels kaneel
1 theelepel kruidnagel
3x een kwart theelepel anijs
3x een kwart theelepel kardemom
3x een kwart theelepel nootmuskaat
een kwart theelepel ketoembar

Opmerking: genoemde hoeveelheden wegen bij elkaar 22 gram, al heb ik ook wel eens 21 gram gemeten. Hoe dan ook, samen met het rijstmeel zorg ik ervoor dat het in totaal 80 gram weegt zodat ik met de 120 gram zelfrijzend bakmeel precies 200 gram heb.

Nog even dit: voor de beste cake moeten eitjes, romige kokosmelk, roomboter, kokosolie en margarine op kamertemperatuur zijn – koelkasttemperatuur is Not Good.

Extra info: het cakeblik dat ik gebruik is van Dr Oetker met de afmetingen 30,5 cm bij 11 cm (buitenmaten) en als je hier klikt, kom je op de bol.com-site, dan kun je ‘m zien.

Gebruikte merken:
collage
Zelfrijzend bakmeel van de Jumbo
Patentbloem van de Jumbo
Rijstmeel van de toko
Biologische kokosolie van de Jumbo
Zout extra fijn van de Jumbo
Vanillesuiker van de Jumbo
Margarine en roomboter van de Jumbo
Romige kokosmelk van de Jumbo

Het lijkt misschien overbodig om alle merken te noemen maar dat doe ik omdat andere merken vaak andere smaken hebben. Kortom, wil je een cake die precies zo smaakt als bij Slomo, dan moet je ook dezelfde ingrediënten c.q. merken gebruiken.

Okee dan, boodschappen doen en aan de slag.

Stap 1
Pak een vork en schraap van de bovenkant van de kokosolie kleine stukjes los (nee, deze kokosolie is niet vloeibaar). Dat schrapen gaat het moeilijkst wanneer de kokosolie koud is, het verdient dus aanbeveling om de kokosolie eerst op kamertemperatuur te laten komen. Je moet 20 gram hebben en mik dat in een rvs-mengkom.

kokosolie schrapen
Kokosolie schrapen.

Stap 2
Snij 120 gram aan plakjes van de ongezouten roomboter en doe dat bij het kokosolieschraapsel in de mengkom.

Stap 3
Snij 60 gram aan plakjes van de margarine en doe dat bij de ongezouten roomboter en het kokosolieschraapsel. En nu je toch bezig bent met de roomboter: leg een klein stukje roomboter in het cakeblik, daarmee ga je straks de binnenkant invetten.

Opmerking: roomboter en margarine kun je ’t beste snijden wanneer ze net uit de koelkast komen (en koud zijn).

Stap 4
Zet de mengkom op het aanrecht en laat ‘m daar 30 tot 60 minuten staan zodat alles op kamertemperatuur kan komen. Overigens, als je vliegbeestjes in de keuken hebt, is het verstandig om de mengkom af te dekken.

Opmerking: bij zomerse temperaturen binnenshuis is een half uur (buiten de koelkast) voldoende, maar ’s winters is dat meestal te kort.

boter, margarine, kokosolie
Boter, margarine en kokosolieschraapsel.

Stap 5
Pak jouw maatlepeltjes en potjes met specerijen en schep het volgende in een kommetje:

3 theelepels kaneel
1 theelepel kruidnagel
3x een kwart theelepel anijs
3x een kwart theelepel kardemom
3x een kwart theelepel nootmuskaat
1x een kwart theelepel ketoembar

roer vervolgens de specerijen door elkaar totdat ze goed vermengd zijn, daarna ga je met behulp van de tjobek en oelekan de specerijen fijnwrijven en verder vermengen. Dat kan niet in 1 keer want teveel, dus het moet in porties; ik schep een eierlepeltje vol (met berg) in de tjobek en ga dan oeleken, dat herhaal ik totdat ik het kommetje leeg heb. De ge-oelekte specerijen schep ik telkens vanuit de tjobek in een ander kommetje.

Adviestip: een keukenkwastje is handig om het fijngewreven poeder uit de poriën van de tjobek te steken.

specerijen fijnwrijven/vermengen
Linksboven kommetje 1 waarin de door elkaar geroerde specerijen zaten en rechtsboven kommetje 2 met de ge-oelekte specerijen.

Stap 6
Pak een mengkom en schep daar het volgende in:

120 gram zelfrijzend bakmeel
de specerijen (bij mij weegt dat in totaal 22 gram – samen met het rijstmeel moet het totaal 80 gram zijn)
58 gram rijstmeel
ietsje minder dan de helft van een kwart theelepel zout (extra fijn he, dat zout)

roer alles met een garde voorzichtig door elkaar (awas: stuifmeel!).

meel, specerijen, zout
Zelfrijzend bakmeel, rijstmeel, specerijen en zout voorzichtig en goed vermengd.

Stap 7
Neem vijf eitjes, formaat M, en gooi de inhoud daarvan in een bakje. Opkloppen met een vork totdat eigeel en eiwit volledig vermengd zijn en vervolgens, via een zeef in een ander bakje, 200 gram afwegen. Dat wat overblijft kan weg.

200 gram eikluts
200 gram eikluts.

Stap 8
Vet de binnenkant van het cakeblik in met roomboter (waar is dat keukenkwastje?) en bedek ‘t vervolgens met een laagje bloem.

Adviestip: ik schep wat bloem in het blik en schud er dan net zolang aan totdat de gehele binnenkant bedekt is. Er mag geen losse bloem achterblijven in het blik.

cakeblik
Ingevet en bebloemd.

Stap 9
Pakje met romige kokosmelk openknippen, opening dichtknijpen met je vingers en even schudden. Schenk 40 gram in een kommetje.

Stap 10
Gooi 200 gram witte basterdsuiker in een bakje en voeg er (de inhoud van) 1 zakje vanillesuiker aan toe. Prak en roer met een vork de hele bende glad.

Stap 11
Pak de mengkom met boter/margarine/kokosolie en kieper de basterdsuiker/vanillesuiker erbij. Ik prak de hele bende met een spatel door elkaar opdat het bij het mixeren niet allemaal om m’n oren vliegt.

boter, margarine, kokosolie, basterdsuiker, vanillesuiker
Nu nog even een beetje prakken/mengen.

Stap 12
Pak de mixer en mixer alles op standje 2 gedurende 5 minuten, het wordt dan een wit en romig geheel. Na 2 minuten en ook na 4 minuten mixeren moet je even stoppen om de zijkant van je mengkom met behulp van een flexibele spatel schoon te schrapen schrapen, immers, dat wat aan de zijkant geplakt zit, kun je niet mixeren en dat moet wel.

Stap 13
Zet de oven aan: temperatuur op 155 graden, standje onder- en bovenwarmte (geen hete lucht dus) en het ovenrooster moet in het midden.
(De temperatuurinstelling bij mijn oven is analoog – draaiknop – dus het is instellen op het oog. Kan best.)

Stap 14
Ga verder met mixeren (nog steeds op standje 2) en voeg vervolgens de 200 gram eikluts beetje bij beetje toe. Zorg ervoor dat het echt goed vermengd wordt. Wanneer je alle eikluts hebt toegevoegd, maak je de zijkant van de kom nog even schoon met een spatel en mixer je nog even een halve minuut door.

Stap 15
Pak het kommetje met de romige kokosmelk en schenk dat bij het beslag in wording. Tijdens het schenken moet je wel mixeren. Standje 2.

Stap 16
Schep een gedeelte van de inhoud van de mengkom met zelfrijzend bakmeel/rijstmeel/specerijen/zout via een zeef in de mengkom met het beslag in wording en spatel het er een beetje doorheen. Als je dat niet doet, blijft het meel bovenop het beslag liggen en sta je zomaar een paar gram meel te inhaleren zodra je gaat mixeren. Ik gebruik trouwens een grote opscheplepel om het meel in gedeeltes in de zeef te scheppen.

Telkens wanneer je weer meel gaat toevoegen, moet je eerst de zijkant van de mengkom schoonmaken (want alles moet mee-gemixerd, ja). Wanneer alle meel is toegevoegd, moet je nog een laatste keer de zijkant schoonspatelen en dan nog heel even mixeren. Dan heb je echt alles goed gemixerd en vermengd. Overigens, je hoeft niet bang te zijn dat je alle lucht uit het mengsel mixert want dat maakt bij deze cake niet uit.

Stap 17
Giet het beslag in het cakeblik en gebruik een spatel om de laatste beetjes uit de mengkom te schrapen. Doe wel een beetje voorzichtig want wij willen geen losse kloddertjes beslag aan de binnenkant van het cakeblik.

Stap 18
Zet het cakeblik op het ovenrooster in het midden van de oven en bak de cake gedurende 59 minuten. Na die 59 minuten prik je in de cake met een satestokje om te zien of de binnenkant helemaal gaar is. Als er niet meer dan slechts een paar kruimeltjes cake aan het stokje blijven plakken, is de cake okee en kan het uit de oven.

Nota bene: zelfs wanneer jij de temperatuur van jouw oven digitaal kunt instellen (met cijfertjes dus), dan nog is de kans groot dat jouw oven niet dezelfde temperatuur bereikt als mijn oven. Omdat ik de afgelopen maanden zo’n honderd cakes heb gebakken, weet ik precies hoe mijn oven moet worden ingesteld om een mooie Indische cake te bakken in 59 minuten. Ook weet ik wat de beste plek op het ovenrooster is voor het cakeblik. Ik wil er maar mee zeggen dat jouw cake de eerste keer misschien niet helemaal gaar is na 59 minuten. Of juist veel te gaar (droog). Dat is allemaal een kwestie van ervaring, dus gewoon lekker vaak deze cake bakken dan weet jij voortaan ook precies hoe en wat met de oven. (En nee, de ene cake is de andere niet, dus dat kun je ook niet vergelijken.)

Stap 19
Zet het cakeblik, nadat je ’t uit de oven hebt gehaald, op een ovenhandschoen op het aanrecht en laat het zo 15 minuten afkoelen. Daarna mag de cake uit het blik. (Als het invetten en bebloemen van het cakeblik goed gedaan is, laat de cake zonder problemen los.)

Het inpakken van de cake is een heel gedoe want je mag ‘m absoluut niet vastpakken of er zelfs maar tegenaan duwen. De cake moet eerst in vershoudfolie en dan in aluminiumfolie.

Opmerking: een cake droogt erg snel uit, dat begint trouwens in de oven al. Mijn Indische cake moet een beetje klef zijn, dus het proces van uitdrogen moet je zo snel mogelijk zien te stoppen, vandaar dat deze cake al inpakt moet worden terwijl ‘ie nog warm is.

Ik laat je zien hoe ik mijn cake inpak:

net uit de oven
1. Cake net uit de oven, nu moet ‘ie 15 minuten afkoelen.

vershoudfolie er bovenop
2. Na 15 minuten afkoelen, leg ik een stuk vershoudfolie op de cake.

rekje erop en omkeren
3. Vervolgens leg ik een rekje op z’n kop op het stuk vershoudfolie en keer dan het bakblik om.

cakeblik optillen
4. Het cakeblik kan er dan afgetild worden.

ook deze kant bedekken met vershoudfolie
5. Nu ook op deze kant een stuk vershoudfolie.

snijplank er bovenop
6. Snijplank er bovenop leggen.

omkeren
7. En omkeren.

rekje eraf halen en de cake verder inpakken met de twee laagjes vershoudfolie
8. Rekje eraf halen en de cake strak en goed inpakken met de twee laagjes vershoudfolie.

strook aluminiumfolie klaarleggen
9. Een lange strook aluminiumfolie klaarleggen.

aluminiumfolie dichtvouwen
10. Cake van de snijplank op de strook aluminiumfolie laten glijden en vervolgens de folie dichtvouwen.

helemaal dichtvouwen
11. Ook de zijflappen dichtvouwen.

ingepakte cake omkeren
12. De ingepakte cake heb ik omgekeerd – heeeel voorzichtig.

nachtje laten staan
13. En zo laat ik ‘m een nachtje rusten.

de volgende ochtend
14. En hier, de volgende ochtend, uitgepakt.

Adviestip 1: de cake is een dag na het bakken veel lekkerder dan net uit de oven. Twee dagen later is ‘ie nóg lekkerder. (Zoals bij elk gekruid gerecht.)

Adviestip 2: bewaar de cake niet in de koelkast maar bijvoorbeeld in de broodtrommel – ik laat ‘m gewoon op het  aanrecht liggen. Als je graaikindjes hebt, moet je de cake misschien hoog opbergen in een keukenkastje. Of beter nog, berg die kindjes op in een keukenkastje.

Indische cake van Slomo
Foto’s maken…

De zon wil vandaag niet echt mooi stralen, hij is er wel, maar hij schijnt als een waterijsje, net niks dus. Jammer, want ik ga foto’s maken van Indische cake 2.0 en heb daarbij wel wat zonlicht nodig. Vanuit de keuken loop ik de kamer in, de gisteren gebakken cake heb ik op een grote snijplank gelegd en die zet ik op tafel in de voorkamer – daar waar de zon zo mooi naar binnen had kunnen schijnen.

“Ben je nou al een keer klaar met jouw vernieuwde cake?”
Lientje zit thuis te werken en heeft de geur natuurlijk al lang opgepikt want onmiddellijk nadat ik de cake had uitgepakt, kwam er een vre-se-lijk lekkere geur vrij: een zoete, kruidige mini-explosie: WHAM!, zo in je hidung.
“Ja,” antwoord ik, “ik denk het wel.”
“Mag ik proeven?” (Maar natuurlijk wil Lientje proeven.) Ze staat op vanachter haar bureau en komt naast mij staan. “Ziet er mooi uit, Sjoerd.”
De cake ziet er inderdaad mooi uit, een beetje glanzend en prachtig bruin.

Ik maak een paar foto’s van de nog onaangeroerde cake en zie dat het nog net kan met het aanwezige daglicht. Maar als het nodig mocht zijn, kan ik het later nog wel ‘tutsen’ met Photoshop. Of zelfs wel met GIMP.

“Ga je geen plakjes snijden?”
Lientje wordt wat ongeduldig, ze wiebelt op haar voeten als een kindje voor de hoge toonbank in een snoepwinkel.
“Ja mop, ik ga zo plakjes snijden.”
“Nu?”
“Even nog een paar foto’s.”
“Djeezus,” zucht ze.
Na een minuut of wat ben ik klaar met foto’s van de hele cake, nu aansnijden ja. Het kontje eet ik niet want dat gebruik ik als deksel, die moet bij het weer inpakken terug tegen de cake aan want zo hoort het. Het tweede plakje is wel voor consumptie, maar eerst nog wat foto’s.

Ik situeer het plakje op een geschikte plek op de snijplank en pak mijn camera. Terwijl ik door de zoeker kijk, voel ik een tocht, alsof iemand de buitendeur heel even open heeft gedaan. Ik zoek het plakje, klaar om een foto te maken. Maar er is geen plakje meer, althans, niet volledig. Ik kijk opzij naar Lientje maar die zit alweer achter haar pc. Ik loer naar haar hoofd maar zij doet net als een hond die betrapt wordt met een gestolen koekje in zijn bek: ze kijkt strak voor zich uit, haar kaken bewegingsloos. Ik hou mijn hoofd een beetje schuin en knijp mijn ogen samen, zie ik daar een sliertje kwijl uit haar mondhoek?

Lientje was here
Hap, slik, en Lientje weg.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 reacties

 1. Wat een heerlijke cake! De combinatie van de smaak van de specerijen en de fijne structuur…
  Bedankt Sjoerd voor het publiceren van je recept

 2. Hoi Sjoerd,
  Al een aantal recepten van je geprobeerd en echt zijn heerlijk! Mijn man begint al te vragen wanneer eten we dit en wanneer dat. Nu even een vraagje over de Indische cake, je gebruikt zowel roomboter als margarine. De margarine kan ik toch gewoon vervangen voor roomboter want ik vind margarine niet te nassen, zo verschrikkelijk onnatuurlijk.
  Hartelijk bedank voor de recepten en je leuke schrijfstijl!
  Groet Els

 3. Geachte Kokkie Slomo,

  Vandaag heb ik uw recept gevonden voor de Indische cake. Ik heb uw recept met veel plezier gelezen en vooral de humoristische noot maakt het echt speciaal.
  Zelfs tijdens het bakken van deze cake dacht ik soms glimlachend terug aan de quote “hap,slik, en lientje weg” daar wordt een mens toch gelukkig van!!
  Hartelijk dank voor uw recept en ga eens verder snuffelen in uw andere recepten ????

 4. Beste Kokkie Slomo,

  Hartelijk dank voor dit recept. Ik heb eerder de vorige Indische cake gemaakt en die vonden wij erg lekker. Jammer dat u dat recept hebt verwijderd. N dan toch deze cake gemaakt en rijstmeel gekocht, alhoewel ik niet goed weet waar ik nog meer rijstmeel voor kan gebruiken.
  Maar k heb nog wel een vraag over dit recept: hoe groot zijn de theelepels die u gebruikt? Wanneer ik alle kruiden bij elkaar afweeg (gemalen) kom ik op 6 à 7 gram totaal en lang niet op de 22 gram die u in dit recept aangeeft. Wat klopt hier niet?

  Ik heb de cake vandaag gemaakt, morgen gaan we proeven.
  Ik hoop op een antwoord.

  Met vriendelijke groet,
  Betty Wierda

 5. Groot fan van je recepten en verhalen. Nu toch eens een reactie. Deze cake is heeeemels!! Niet te vergelijken met de nepper van de supermarkt want die smaakt nergens naar.. Deze moet je geprobeerd hebben!

 6. Hej Sjoerd ! Goed te zien dat je er weer bent 🙂
  Ziet er lekker uit, en ga ik beslist maken….
  Rienk